A fiatalok és álláskeresők vállalkozóvá válásának pályázatainak üzleti tervéről

 

Felpörögnek a fiatalok és álláskeresők vállalkozóvá válásának pályázatával (GINOP-5.1.9-17 és a ráépülő pályázatokkal: GINOP-5.1.10-17 és GINOP-5.2.7-17 ) kapcsolatos történések országszerte.

Tudjuk sokan azért jönnek honlapunkra üzleti tervezéssel kapcsolatosan tájékozódni, felkészülni mert úgy szeretnének részt venni a programban, hogy minél nagyobb esélyük legyen a pályázat végén a 3-5 milliós vissza nem térítendő támogatás elnyerésére.

Most nekik szeretnénk segíteni néhány tanáccsal, illetve felhívni a figyelmüket néhány fontos és a pályázat keretében történő üzleti tervezéssel kapcsolatos tudnivalóra.

Az egész pályázat bemutatására nem vállalkozunk, így akik nem ismerik javasoljuk, hogy ezen a ponton ismerkedjenek meg a hivatkozott pályázatok részleteivel.

 

Tehát a hivatkozott pályázatok


Az üzleti terv a siker kulcsa

Elsősorban ezért foglalkozunk a pályázatokkal mert ez esetben nem képletesen, átvitt értelemben igaz ez hanem nagyon is konkrétan. A program ugyanis két lépcsős aki elvégzi az első szakasz térítésmentes vállalkozás-indítási képzését és elkészít egy szakértők által elfogadott, jóváhagyott üzleti tervet csak az adhat be pályázatot a vissza nem térítendő támogatásra.

 

Nem árt sietni

Az üzleti terv a képzések elvégzését követően bármikor benyújtható. Azonban a vissza nem térítendő támogatásra irányuló pályázatok kerete véges, így érdemes mielőbb benyújtani az üzleti tervet, majd ennek jóváhagyását követően a vissza nem térítendő támogatásra pályázni. A jóváhagyásra benyújtott üzleti terv elbírása általában max. 30 napos folyamat.

 

Kétszer lehet próbálkozni

Érdemes gyorsnak lenni ugyan de nem tanácsos összecsapni az üzleti tervet mert jóváhagyásra való benyújtásra mindössze két alkalommal van lehetőség.

 

Nem minden jóváhagyott üzleti terv lesz nyertes

Másrészt a jóváhagyott üzleti terv sem garancia önmagában a későbbi sikerre, támogatás elnyerésére. A következő pályázatnál ugyanis kedvező döntés megszületéséhez ezt a beadott üzleti tervet fogják minősíteni és pontozni a pályázatok bírálói. Nem lesz/lehet mindenki nyertes és a pályázatok értékelésében a benyújtott üzleti tervre adott pontszám az egyik legnagyobb súlyú értékelési elem. Érdemes hát a lehető legjobban elkészíteni a tervet, úgy hogy magas pontszámra, győzelemre legyen esélyes.

 

Legyen reális a benyújtott terv

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy az üzleti reális, megvalósítható is legyen ne csak a bírálók elkápráztatása legyen a cél. A papír ugyan mindent elbír de később a támogatási szerződésnek része lesz az üzleti terv is. Természetesen változhatnak a körülmények amihez hozzá lehet/kell igazítani az üzleti tervet de a pályázat költségvetésében az üzleti tervben foglaltakhoz képest egyes költségvetési sorok közötti átrendezés, átcsoportosítás történhet, de új költségtípus, új tevékenység nem kerülhet betervezésre és az összköltség sem változhat.

 

Segítünk a nyertesek, a legjobbak közé kerülni

A térítésmentes pályázati képzések része az üzleti terv megírásához szükséges tudnivalók ismertetése és max. 3 órányi térítésmentes mentorálás, tanácsadás ha valaki úgy érzi számára ez kevés keressen meg bennünket.

Két dologban tudunk segíteni

  • Tanácsadás, konzultáció
    Ha vannak olyan részek amelyet saját erőből nem tud valaki – vagy nem a győzelemhez megfelelő minőségben – megírni, kérheti segítségünket, tanácsunkat. Részletek >>
  •  Véleményezés, szakértés
    Másrészt ha valaki szeretné megmutatni véglegesítés, a jóváhagyásra való benyújtás előtt szakembernek az elkészült anyagot arra is lehetőséget biztosítunk. Részletek >>

 

Fontos a helyi sajátosságokra figyelni!

Az ország hat régiójában hat úgynevezett konzorcium által koordinált szervezetek bonyolítják a képzéseket, az üzleti tervek jóváhagyását és a vissza nem térítendő támogatásra való pályáztatást. A pályázat alapelvei ugyanazok mindenhol, ezen belül viszont lehetőség van az egyes régiókban a pályázatokat lebonyolítók számára saját képzési módszertan és üzleti terv sablon használatára. Azért, hogy egységesek, összemérhetőek legyenek egymással a pályázatok az adott régión belül mindenki ugyanazokat az üzleti terv sablonokat használhatja csak. Ezért nem is javasoljuk akár a saját sablonunk, akár más ettől eltérő pályázati sablon letöltését mert vélhetően sem formailag és sem tartalmilag nem fog megfelelni az egyes régiókban elvárt üzleti terv sablonoknak.

 

Reméljük, sikerült felhívni figyelmet a pályázatokkal kapcsolatos üzleti terv, üzleti terv készítéssel kapcsolatos szempontra. Amennyiben bárkinek bármilyen üzleti terv készítéssel kapcsolatos kérdése lenne forduljon hozzánk bizalommal – a pályázatok egyéb részleteivel, a képzésekkel, mentorálással kapcsolatban mindig helyben a helyi pályázati szervekkel kell egyeztetni

Sok sikert a pályázathoz és a vállalkozói léthez!

Hajdu Máté
üzleti terv tanácsadó
Telefon: 06 20 461 46 10
E-mail: uzletiterv@tudatoscegvezetes.hu

 

 

Kérdése van? Véleménye? Pályázatokkal kapcsolatos tapasztalata? Írjon nekünk a lenti űrlapon!

15 + 13 =

MIBEN TUDUNK SEGÍTENI?

 

  • Konzultáció

    Üzleti terv konzultáció személyesen vagy online eszközökkel (skype) >>

 

 

ÜZLETI TERVEZÉS INFO VONAL

Elakadt? Segítségre van szüksége?

Hívjon, segítünk!
06 20 461 46 10

Hajdu Máté
üzleti terv tanácsadó